Tur til Japan. Ski og sightseeing. 6 mann. 15 dager. Erik, Rune, Ståle, Lars Erik, Håkon og Tommy

tirsdag 5. januar 2010

Japansk etikette

Her er noen tips til førstegangsbesøkeren fra den japanske ambassaden.


  • Hilse - det er vanlig å bukke når man hilser, men flere og flere forretningsfolk velger å ta hverandre i hånden også. Et lite nikk med hodet når du hilser er viktig.
  • Visittkort - møter i Japan starter med at dere bytter visittkort. Det er smart, spesielt ved forretningsbesøk, å ha kort der navn, stilling og adresse står både på engelsk og japansk. Kortene du mottar bør du studere nøye og la ligge på bordet under møtet. Å skrive på kortet eller putte det i lommen regnes som lite respektfullt.
  • Gaver - gi og motta gaver er viktig. Det er vanlig å gi gaver til vertskap og viktige gjester, og det er vanlig å gi gaver til dem du får gaver av. Pakk inn, men pakk ikke ut før giveren er gått. Unngå gjenstander med skarp egg som kan symbolisere å kutte vennskap. Dyr, single malt whisky, mat og gaver med firmakjennetegn eller spesiell lokal tilknytning er positivt.
  • Sitt ned - men ikke før rommets viktigste gjest har satt seg. Skaff deg godvilje ved å takke nei til rommets fineste sitteplass, vanligvis den som er lengst unna døren.
  • På restaurant - skal du sitte ned ved et japansk restaurantbord vil du ofte oppleve å måtte helt ned på bakken. Da kan menn krysse beina og kvinner knele. Ikke strekk ut beina eller vis noen fotsålene dine.
  • Drikke - hold glasset når du får påfyll. Lar du det stå, er det et tegn på at du ikke vil ha mer.
  • Spisepinner - ikke kryss spisepinnene eller sett dem fra deg i risbollen - det assosieres med døden. Ikke send mat fra spisepinne til spisepinne. Ikke dytt mat og fat rundt. Ikke vift eller pek med spisepinnene når du drikker fra bollen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere

Bidragsytere